Een Zonneboiler, wat is dat eigenlijk

warm douchenVelen denken dat het om boilers gaat die aan een zonnepaneel zijn verbonden. Dit is echter niet juist, een zonnepaneel zet licht om in energie en een zonneboiler heeft geen zonnepaneel maar een zonnecollector. De zonnecollector collecteert de warmte van de zon en geeft deze door naar een wateropslag. Een beetje de tuinslang in de zon idee. Zodra de zon schijnt wordt het water zeer snel verwarmd en hoeft de CV-ketel niet aan te springen.

Maar wat als de zon niet schijnt?

Gezien in Nederland de zon niet altijd even fel schijnt en in de winter deze minder fel is en er minder zonuren zijn, zult u moeten bijverwarmen om de temperatuur goed te krijgen. Dit wordt verzorgd door uw CV-ketel, mits deze Gaskeur NZ-label heeft tenminste.

Dit label houdt in dat de CV veel hogere inlaattemperaturen kan hebben zodat de ketel het water van uw zonneboiler kan verwerken.  Tijdens de winter is bijverwarmen zeker nodig in Nederland, maar er zijn periodes in de zomer wanneer u de CV-ketel zelfs helemaal uit kunt zetten. Dit geeft natuurlijk al gauw een behoorlijke besparing.

Waar moet ik op letten als ik een zonneboiler koop?

Plan altijd goed van te voren, zelfs als u het werk door een vakman laat doen! Er zijn vele aanbieders, met elk hun eigen aanbiedingen, systemen en garanties. Vergelijk een aantal, en niet alleen qua prijs! Sommige mensen kopen zonneboilers samen met de buren, zo verdeelt u de kosten en heeft u alsnog een goed rendement.